Arancini een geweldige Siciliaanse delicatesse. Overal op Sicilie kun je deze heerlijke rijstballen eten. Het is misschien wel het meest voorkomende Siciliaanse street food. De ballen of soms peervormen zijn altijd gevuld met een heerlijk smaakvolle vulling. De meest voorkomende en traditionele vulling is Ragu (rode saus met gehakt) vaak aangevuld met doperwten en mozzerella. Heerlijk. Maar er zijn vele verschillende varianten te bedenken. Zelf ben ik gek op arancini gevuld met goronzola. .
Arancini recept
Het recept voor het maken van arancini is eigenlijk heel simpel. Maak een goed plakkende risotto vul deze met een vulling naar keuze. Haal de gevulde ballen door wat bloem, daarna door los geklopt ei en als laatste door paneermeel. (Panko geeft ook een heel fijn resultaat). Ik speel zelf een beetje vals want ik heb een arancini apparaatje waarmee je perfect ronde ballen maakt en een gat kunt maken voor de vulling.
Daarna frituur je de rijstballen totdat ze goud bruin zijn. Je kunt de beste arancini maken met goede koude risottorijst.
De vulling
gebruik je fantasie voor de vulling van de rijstballen. Vul ze met gorgonzola en wat peperoncino op olie. Of bak wat hamblokjes met uitsnippers , voeg was Lina brand passata toe, peper zout ingevroren doperwten en thijm. Zorg wel dat het goed inkoopt tot een vrij vaste saus met veel smaak.
Een andere favoriete vulling van mij en mijn kinderen is een paddenstoelen truffel vulling. Ook erg eenvoudig. Fruit een uitje aan en bak gemende paddenstoelen. Doe intussen wat gedroogde porcini in heet water om te wellen. Snijd de porcini fijn en bak deze even mee. Voeg wat truffel tapenade toe en naar smaak peper en zout. Vul de arancini met het mengsel en voeg wat mozzerella toe. Heeeeeeerlijk.
Heb je zelf goed recept voor de Siliaanse rijstballen? laat het dan even weten ik ben benieuwd.
Arancini of Arancine
Hier in Nederland en België hebben we het over het algemeen over Arancini (meervoud van arancino). Maar op Sicilie zijn ze het er niet helemaal over eens. Zo heeft men het in de regio rond Palermo over Arancine (enkelvoud Arancina). In de Catania regio geeft men de voorkeur aan de mannelijke variant, arancini. Uiteraard is er een grote strijd tussen de beide steden over de juiste benaming. Overigens blijft die strijd niet bij deze lekkernij. De beide steden hebben altijd wel iets waar ze het niet over eens zijn. Waar zijn de mooiste bezienswaardigheden, beste vliegveld, universiteit en voetbalteam. Een ding is zeker je kunt heerlijk arancini/e eten in zowel Palermo als Catania.